Subugual exostosis köröm szabályozása

Subugual exostosis GDPR szerinti 000112-es esettanulmányként jegyezve.

A rendkívül lassan növő, igen kemény felszínnel rendelkező körömlemez egy esetünkben genetikailag kialakult köröm elváltozás. Nem a legjellegzetesebb elváltozási jegyeket viseli magán a körömlemez, részletes differenciál diagnózis alapján lehetett elkülöníteni egyéb körömelváltozástól (pl. gombás köröm, benőtt köröm…) Egyszerűen megfogalmazva a csontképzés egy kóros folyamata során csontosodás az I-es lábujj 1. ujjpercén körömlemezbe, a köröm mátrix sejtek közé hatol, majd egy u.n módosult körömlemez nő ki onnan. A módosulás normál osteoblastok (csontképző sejtek) és a elszarusodó körömlemezt termelő köröm mártix sejtekből alakul ki, tehát se nem beteg, se nem fertőzéses folyamatról beszélünk. Ez a fajta körömelváltozás lehet u.n. szerzett elváltozás, amikor egy trauma éri az ujjpercet, a köröm termelő csíra sejteket, illetve a körömlemez, pontosabban a körömágy alatti csonthártyát, vagy okozhat ilyet állandó egyoldalú erőteljes nyomás, pl. túrázáskor, futáskor stb.

Ettől még az ezzel az elváltozással lévő köröm felül fertőződhet és kialakulhat gombás köröm elváltozás, mint azt az esetünkben a köröm mediális oldalán, a köröm oldalsó körömsáncában a kezdődő gombás fertőződés árulkodó jelei mutatják.

Így a kezelési tervünk összeállítása, mint mindig, most is egy alapos szubjektív, és objektív tünet vizsgálattal, indul, inspektio, palpatio segítségével, majd egy differenciál diagnózissal elhatároljuk a tüneteket, mérlegeljük az átfedéseket. Itt a két legjellemzőbb és leggyakoribb köröm elváltozás mellett (subungual existosis, onychomycosis) mellett még a körömlemez mediális oldalán feltűnik nekünk egy unguis incarnatus, benőtt köröm. A lassú, nem konvencionális irányú köröm növekedés következtében kialakult benőtt köröm állandó, hol enyhébb, hol pedig elmondás alapján komolyabb panaszokat okozott korábban, de a diagnózis pillanatában panaszmentes. Így a körömlemez szakszerű előkezelése után a körömszabályozó felhelyezhető.

Lassan 1 éve tartó kezelési terápia következménye a panasz nélküli állapot a teljes kezelési idő alatt, az enyhébb gombás jelek még 2023.03.30-án láthatóak, mára teljesen eltűntek. A 3 részből álló orvosi acél szál, eszköz a köröm mediális oldalán a rövid erőkarú kapocs a körömlemez alá a köröm oldalsó körömsáncában biztosan tartja a a körömlemez laterális oldalára helyezett hosszabb szárú kapcsot (lásd! hosszabb erőkar nagyobb erő kifejtés). Időközben a körömlemez laterális oldalán az aláforduló körömlemezt hosszabb erőkarú kapoccsal lehetett csak “felhozni” a körömsánc mélyéből, amely alatt nem ritka szokott lenni a clavus sunungualis (köröm alatti tyúkszem), itt ilyen elváltozást nem kellett kezelnünk. 

Házi ápolásban gombásodás elleni ecsetelőt, körömlemez puhítót, és vitaminos körömápoló olajat használtunk a javulás elősegítésére. Váltottunk lábbelit, mert a nem szellőző lábbeli mindhárom dignosztizált elváltozást negatívan be folyásolja.

A körömszabályozó áthelyezésére 2-4 hetente került sor, növekedéstől, és állapottól függően, a körömlemez speciális tamponálása mellett.

Házi ápolásban gombásodás elleni ecsetelőt, körömlemez puhítót, és vitaminos körömápoló olajat használtunk a javulás elősegítésére. Váltottunk lábbelit, mert a nem szellőző lábbeli mindhárom dignosztizált elváltozást negatívan befolyásolja.A körömszabályozó orvosi eszköz, melyet 2-4 hetente helyeztünk hátra a köröm növekedésétől, és állapotától függően.

Hamarosan a rendszeresen megjelenő BLOGOK között is olvashatjátok:

https://podomedic.hu/category/labgyogyaszat-sportpodologia-specialis-pedikur

Teljes körű lábállapot felmérésen, és diagnosztizáción alapuló, személyre szabott  kezelési terv,  terápia, és személyre szabott árkalkuláció készítése, szükség esetén szakorvosi és/vagy gyógyszerészi konzultációval

Kapcsolat

Adatkezelési tájékoztató

Letölthető dokumentumok

6000 Kecskemét, Szabadság tér 4.

[email protected]